TZ: CARC na 20. Fóru celiaků – „Gluten-Free Prague Expo“ 2025

Pracovníci Odboru potravinářství CARC se zúčastnili jubilejního 20. Fóra celiaků, které se uskutečnilo v sobotu 17. 5. 2025 v areálu PVA EXPO v Praze-Letňanech. Akci pořádala Společnost pro bezlepkovou dietu, z.s. 

PRAHA (21. května 2025)

Zástupci Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu, v.v.i. (CARC) se pravidelně této akce účastní na základě dlouholeté spolupráce s pacientskou organizací, dříve pod hlavičkou VÚPP, v.v.i. Významnou částí programu jsou doprovodné přednášky lékařů a dalších odborníků, kteří vysvětlují přístupným způsobem zájemcům z řad pacientů a rodičů dětí s celiakií úskalí spojená s jejich diagnózou, pravidla bezlepkové diety a novinky z oblasti bezlepkových potravin. Zástupci neziskové organizace se pak věnují sociálnímu zabezpečení pacientů.

V rámci odborného programu byly předneseny dva příspěvky:

Ing. Dana Gabrovská, Ph.D., Ing. Jana Rysová: Bezlepková dieta v průběhu 20 let; čím se musíme řídit při výběru potravin

Ing. Jana Rysová: Jak nahradíme lepek; databáze bezlepkových potravin

Vlastní výstavní akce se účastnilo více než 20 firem vyrábějících nebo prodávajících bezlepkové potraviny, které nabízely nejen prodej, ale i ochutnávky svých produktů. Na výstavní ploše byl i stánek CARC, kde pracovníci Odboru potravinářství prezentovali výzkumné aktivity v rámci projektu Metrofood, databázi „Potraviny bez lepku“ a ochutnávku bezlepkových potravin. Na stánku byly nabízeny i odborné konzultace firmám a zájemcům o bezlepkovou dietu, legislativu a označování potravin. Letos mohli návštěvníci ochutnat dezerty na bázi asijských Mochi knedlíčků připravené z lepkavé rýžové a mandlové mouky nebo ochucené ovocem. Návštěvníci si také mohli otestovat svoje znalosti bezlepkových surovin na ukázce jednotlivých plodin vhodných i nevhodných pro bezlepkovou dietu.

  

Kontakt pro média:
Ing. Jana Rysová
Odbor potravinářství
Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, v.v.i.
tel.: + 420 296 792 389
e-mail: jana.rysova@nullcarc.cz

Ing. Dana Gabrovská, Ph.D.
Odbor potravinářství
Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, v.v.i.
tel.: + 420 737 287 004
e-mail: dana.gabrovska@nullcarc.cz

Kategorie akce, aktuality, média, potravinářství.
Počet zobrazení: 11