TZ: Čeští vědci vyvinuli metodu, která dokáže z máku vyčíst víc než kdy dřív. A za pár minut!
Výzkum publikovaný v prestižním časopise Food Chemistry posouvá analýzu máku na novou úroveň. Český výzkum opět ukázal, že ve světě potravinářské a zemědělské vědy má co nabídnout.
TZ: Matolina – odpad, který se mění v surovinu budoucnosti
Zbytky z vinařské výroby, tzv. matolina, mohou najít široké uplatnění v potravinářství, kosmetice i průmyslu. Výzkumníci Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i. (CARC) představují inovativní způsoby, jak tuto surovinu proměnit ve zdroj produktů s vysokou přidanou hodnotou.
TZ: Čirok – plodina budoucnosti, která může změnit evropské zemědělství. Český výzkum na kongresu v Budapešti vzbudil pozornost
Jaká plodina nejlépe odolává suchu, šetří vodu, přináší vysoké výnosy a zároveň otevírá cestu k udržitelným biopalivům? Odpověď zní: čirok.
Jak nám škodí vysoce průmyslově zpracované potraviny?
Vysoce průmyslově zpracované potraviny jsou fenoménem moderní doby. Slibují rychlost a pohodlí, zároveň však obsahují umělé přísady a často nadbytek cukru, soli a tuku. Jak ovlivňují naše zdraví? Odpovídá Eliška Kováříková z Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu…
TZ: Čeští vědci vyvinuli pěnu z přírodní gumy a ligninu. Může nahradit syntetické materiály a snížit zátěž pro životní prostředí
Tým odborníků z Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i. (CARC) představil novou technologii výroby lehké a odolné pěny z přírodní gumy a ligninu – látky, která je běžnou součástí dřeva a zároveň vedlejším produktem při výrobě celulózy.
Korejský KIST na návštěvě v CARC
Dne 25. 9. 2025 nás navštívili výzkumníci z Korea Institute of Science and Technology (KIST), mezinárodní výzkumné organizace zaměřené mimo jiné na vývoj smart–farm technologií či environmentálně šetrné systémy zemědělské produkce. Během setkání, jehož cílem bylo zmapovat možnosti spolupráce, jsme diskutovali společná témata – udržitelnost, inovativní technologie pěstování či koncepty precizního zemědělství.
TZ: Výzkumná stanice vinařská Karlštejn nabídne jediný pravý burčák ze zdejších vinic
Výzkumná stanice vinařská Karlštejn, součást Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i. (CARC) potěší návštěvníky letošního Karlštejnského vinobraní (27. a 28. 9. 2025) unikátní nabídkou – jediným autentickým bílým a červeným burčákem z místních historických vinic.
TZ: Polní den čiroků v Ivanovicích na Hané: Seznámení s plodinou budoucnosti
Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i. (CARC) vás srdečně zve na Polní den čiroků, který se koná 25. září 2025 od 9:30 do 15:00 v Ivanovicích na Hané.
TZ: CARC posiluje mezinárodní i domácí spolupráci
Dne 18. září 2025 byla podepsána memoranda s prestižním německým institutem Julius Kühn-Institut a s Českou zemědělskou univerzitou v Praze. Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i. (CARC) podniklo v tomto týdnu dva významné kroky, které zásadně rozšíří jeho vědecké i vzdělávací zázemí.
TZ: Vědci z CARC testují zajímavé bezlepkové dezerty a dorty
Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i. (CARC) dostalo velmi netradiční, a přitom inspirativní zakázku. Jeho Zkušební laboratoř prováděla testování bezlepkových dortů a dezertů, které vyrábí cukrářka Hanka Martinková z Poděbrad.