TZ: Jedlé klíčky pod ochranou mléčných bakterií: Revoluční metoda prodlužuje trvanlivost a šetří vodu
Křehké, chutné, plné vitamínů a antioxidantů – klíčky si v posledních letech našly pevné místo ve zdravé kuchyni. Nový český výzkum nyní přináší převratnou inovaci v jejich pěstování. Vědecký tým z Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i. (CARC)
Pozor, přichází „superodolná“ myš! Čeští hlodavci získávají odolnost vůči jedu
Představte si to. Přijedete na chalupu, kde chcete strávit klidný víkend či část prázdnin. Jenže místo pohody vás přivítá chaos, trus a nepříjemný zápach. Okamžitě vytušíte, kdo je na vině – myši…
TZ: Česká kryobanka chrání rostlinnou biodiverzitu pro budoucnost
Česká republika se může pochlubit unikátní kryobankou rostlin, která již více než dvacet let hraje klíčovou roli v ochraně genetické rozmanitosti ohrožených, vzácných, krajových či hospodářsky významných plodin. Rostlinné poklady naší země jsou v tomto specializovaném zařízení uchovávány pro další generace v kapalném dusíku při teplotách -196 °C.
TZ: Revoluce v zavlažování: Nová technologie oceněná Zlatým klasem už slouží na polích
Úspora času, vody i nákladů pro producenty zeleniny. Nová česká zavlažovací technologie už boduje na trhu. Inovativní zařízení pro manipulaci se závlahovou hadicí významně usnadňuje její usazení do půdy i vyjímání.
TZ: Minoritní plodiny nestojí stranou
V pondělí 2. června pracovníci dvou výzkumných týmů Odboru genetiky a šlechtění rostlin CARC uspořádali workshop Minoritní plodiny jako zdroj genetické rozmanitosti a vysoké nutriční kvality v podmínkách měnícího se klimatu. Obecným úvodem uvítala účastníky Ing. Jana Chrpová, CSc., když objasnila cíle projektu Zemědělství v rovnováze, v jehož rámci se akce uskutečnila.
TZ: Ozeleněné kolejové řádky: Český výzkum přináší nový recept na zdravější zemědělskou krajinu
V českých polích se možná už brzy objeví kvetoucí pásy uprostřed lánů plodin. Nejde o chybu v setí, ale o promyšlený koncept, který má za cíl podpořit biodiverzitu, zlepšit půdu a omezit závislost na pesticidech. Nový výzkumný projekt vedený doc. RNDr. Pavlem Saskou, Ph.D.
TZ: Karlštejnští vinaři pokračují v obnově císařských vinic: Na Vrších zasadili odrůdu Kerner
Dva tisíce hlav vinné révy německé odrůdy Kerner již zapouští své kořeny na 4. terase historické viniční tratě Vrše v Karlštejně.
TZ: CARC na 20. Fóru celiaků – „Gluten-Free Prague Expo“ 2025
Pracovníci Odboru potravinářství CARC se zúčastnili jubilejního 20. Fóra celiaků, které se uskutečnilo v sobotu 17. 5. 2025 v areálu PVA EXPO v Praze-Letňanech. Akci pořádala Společnost pro bezlepkovou dietu, z.s.
TZ: Když věda pomáhá neplýtvat: Výzkum pomohl stanovit pravidla pro bezpečné zchlazování jídel pro darované pokrmy
Každý den končí v odpadu jídelen a kuchyní veřejného stravování tuny nevyužitého jídla.
TZ: Metoda pro dosažení zdravotní nezávadnosti mateřského mléka: Vysoký tlak místo tepelné pasterace
Tým českých vědců úspěšně otestoval novou metodu ošetření mateřského mléka v bankách, která zajišťuje jeho bezpečnost bez nutnosti tepelného ohřevu. Díky použití vysokého tlaku lze účinně odstranit nebezpečné bakterie, aniž by došlo ke ztrátě cenných bioaktivních látek, které jsou pro novorozence klíčové. Technologie by mohla znamenat zásadní posun v péči o předčasně narozené děti a […]