Proveďte včasnou diagnostiku chorob pat stébel obilnin!
V současné době probíhá v Národním centru zemědělského a potravinářského výzkumu v Praze-Ruzyni preventivní mykologický rozbor vzorků ozimých obilnin se zaměřením na choroby pat stébel. Neváhejte zaslat svoje vzorky k posouzení (kontakty níže). Ze 43 doposud analyzovaných letošních vzorků pšenice, ječmene, žita a tritikale bylo 79 % napadeno chorobami pat stébel.
Úspěšný webinář k půdní organické hmotě
Dne 3. dubna se konal 4. ročník webináře „Současné hospodaření na zemědělské půdě v měnících se podmínkách prostředí – SOM (půdní organická hmota)“. Cílem bylo seznámit posluchače s praktickými zkušenostmi a novými vědeckými poznatky o současném hospodaření na zemědělské půdě, se zaměřením na půdní organickou hmotu.
TZ: Výzkum z českých laboratoří dobývá svět: Patří mezi nejlepší na světě
Docent Ing. Roman Pavela, Ph.D. z Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu, v.v.i. (CARC) obdržel prestižní ocenění od kalifornské společností ScholarGPS, která ho již vloni zařadila do mezinárodního seznamu vysoce hodnocených vědců.
Hálky na listech kaštanovníku ukazují na napadení žlabatkou kaštanovníkovou
Při rašení kaštanovníků se mohou na listech objevit zelené až načervenalé hálky, které po rozříznutí ukrývají jednu až několik komůrek s bílou larvou…
Výběrové řízení na pozici ředitele/ředitelky CARC
Ministerstvo zemědělství vypisuje výběrové řízení na pracovní pozici: ŘEDITEL/ŘEDITELKA veřejné výzkumné instituce Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, v.v.i. Drnovská 507/73, 161 00 Praha 6 – Ruzyně, IČO: 00027006 Termín pro zasílání přihlášek: do 12. 5. 2025 Podrobnosti naleznete na webové stránce MZe.
Reportáž o kryobance zemědělských plodin
Reportáž o kryobance odvysílanou 29. března 2025 v pořadu „Magazín Experiment“ (Český rozhlas, Radiožurnál) si můžete poslechnout zde (v čase od 13:40). Další zajímavé informace o této kryobance provozované v rámci výzkumného týmu CARC Fyziologie a kryobiologie rostlin najdete např. v článku z února 2025 (Agrární obzor).
Nižší mineralizace a zásoba vody v půdě
Nízké teploty v noci i přes den v posledním období zpomalily prohřívání půdy a uvolňování živin pro výživu rostlin z půdní zásoby. Nedostatek srážek se projevil poklesem zásoby vody v půdě a nižším využitím živin z hnojiv aplikovaných na povrch půdy rostlinami.
TZ: Věda a pivovarnictví ruku v ruce: Nová éra bezlepkových piv z čiroku
Unikátní bezlepková piva, na jejichž vzniku se podíleli akademici, posílá na trh Pivovar Clock. Oblíbený zlatavý mok začali vařit z originální české odrůdy obilniny čirok s názvem Rufuss, kterou vyšlechtili vědci z Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu, v.v.i. (CARC). Přináší nejen zajímavý chuťový zážitek pro milovníky piva, ale také nové možnosti pro lidi s celiakií.
Otevíráme brány – exkurze pro žáčky, žáky i studenty
S potěšením oznamujeme, že opět otevíráme brány našeho výzkumného centra pro žáky i studenty! Přijďte objevit fascinující svět zemědělského výzkumu a moderních technologií. V letošním roce se opět můžete těšit na prohlídku pokusných ploch, skleníkových kójí, navštívíte s námi také laboratoře a vyzkoušíte si experimentální či pěstitelské aktivity přizpůsobené věku účastníků.
Pěstování okrasných a léčivých trvalek, nejen pro včely
Přednášku Ing. Markéty Hrnčírové z Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu (CARC) naleznete na odkazu zde. Dozvíte se, jak úspěšně pěstovat a množit trvalky, jaké léčivé látky rostliny obsahuji a jak je využít, které rostliny jsou atraktivní pro včely a kdy kvetou…