TZ: Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu na dožínkách v Holešovicích

Tradiční Dožínkové slavnosti, pořádané 6. září 2025 pod patronací Ministerstva zemědělství, letos poprvé zaplnily areál holešovického výstaviště. Program přilákal tisíce návštěvníků všech generací – od rodin s dětmi až po seniory. A nechybělo ani Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i. (CARC), které představilo ochutnávky originálních potravinářských výrobků i zajímavé výsledky svého výzkumu.

Na stánku CARC se mohli návštěvníci seznámit s netradičním využitím zeleniny ve formě kvašených nápojů a zálivek či ochutnat čirokovo-pšeničné a bezlepkové čirokovo-rýžové sušenky. Kromě receptů na jejich přípravu si odnášeli také nové poznatky o čiroku, který je považován za perspektivní plodinu budoucnosti.

Velký zájem vzbudily i vzorky nově vyvíjeného ochucovadla s přídavkem bylinek. K dispozici byly rovněž informační materiály o racionální výživě a návody na domácí přípravu mléčně kvašené zeleniny.

Těší nás, že se návštěvníci o naše výrobky i výzkumné výsledky zajímají. Ochutnávky jsou skvělým způsobem, jak lidem přiblížit možnosti zdravého a udržitelného stravování. Zároveň díky zpětné vazbě získáváme cenné podněty pro naši další práci,“ uvedla Ing. Jana Rysová z Odboru potravinářství CARC. „Těší nás také, že někteří návštěvníci ochutnali nové potraviny i v předchozích letech a opět se k nám hlásí,“ doplnila její kolegyně Ing. Eliška Kováříková.

U stánku CARC se tradičně řešila i témata, která veřejnost dlouhodobě zajímají – například bezlepkové potraviny, správné skladování a zpracování zeleniny nebo trendy v racionální výživě.

Navzdory rozmáčené ploše po nočním dešti panovala na Dožínkách veselá atmosféra. Program zpestřila folklórní vystoupení, ukázky řemesel a bohatý doprovodný program pro děti. CARC se i letos podařilo propojit odborné výsledky s praktickým životem a přiblížit moderní potravinářský výzkum široké veřejnosti.

Kontakty pro média:
Ing. Jana Rysová
Odbor potravinářství CARC
tel.: 296 792 368
jana.rysova@nullcarc.cz

Ing. Eliška Kováříková, Ph.D.
Odbor potravinářství CARC
mobil: 723 568 112
eliska.kovarikova@nullcarc.cz


Kategorie akce, aktuality, média.
Počet zobrazení: 200