Dne 18. září 2025 byla podepsána memoranda s prestižním německým institutem Julius Kühn-Institut a s Českou zemědělskou univerzitou v Praze.
Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i. (CARC) podniklo v tomto týdnu dva významné kroky, které zásadně rozšíří jeho vědecké i vzdělávací zázemí. Podepsalo memorandum o porozumění s Julius Kühn-Institut (JKI) – Federal Research Centre for Cultivated Plants v Německu a současně uzavřelo memorandum o spolupráci s Českou zemědělskou univerzitou v Praze (ČZU).
Za CARC podepsal oba dokumenty jeho ředitel Ing. Jiban Kumar, Ph.D., za JKI viceprezident prof. Dr. Henryk Flachowsky a za ČZU rektor prof. Ing. Petr Sklenička, CSc. Uzavřená memoranda jsou krokem k dlouhodobé strategické spolupráci v oblastech mezinárodního výzkumu a inovací.


Prestižní partnerství s Julius Kühn-Institut (JKI)
JKI se sídlem v Quedlinburgu je přední německá výzkumná instituce s velkými zkušenostmi a úspěchy při zavádění výsledků aplikovaného zemědělského výzkumu do praxe. Disponuje špičkovými laboratořemi, rozsáhlými experimentálními plochami a podílí se na celé řadě mezinárodních projektů. Spolupráce s CARC zahrnuje široké spektrum priorit s akcentem právě na uplatňování výsledků výzkumu v praxi. K těm dalším patří například:
- šlechtění plodin odolných vůči klimatickým změnám,
- využití genetických zdrojů a inovativních metod pro zdravé potraviny, krmiva a suroviny,
- rozvoj integrovaných zemědělských systémů snižujících spotřebu pesticidů,
- ochranu opylovačů a necílových organismů,
- precizní zemědělství, digitalizaci a automatizaci procesů,
- naplňování cílů Evropské zelené dohody.
Strategická spolupráce s Českou zemědělskou univerzitou
Dohoda s ČZU vytváří rámec pro dlouhodobé partnerství v oblasti vzdělávání, vědy a inovací. Obě instituce chtějí klást důraz na zapojování špičkových vědců z CARC do přípravy studentů ČZÚ, a pak na využití širokého výzkumného zázemí CARC pro praxe studentů včetně doktorantů univerzity. Ve spolupráci se zaměří na:
- rozvoje vědy v oblasti zemědělství a potravinářství,
- organizaci odborných seminářů a konferencí,
- společné vědecko-výzkumné projekty,
- vývoj a akreditaci nových studijních programů,
- sdílení laboratorních kapacit a přístrojového vybavení,
- stáže pro studenty a realizace postgraduálních výzkumů
Vyjádření ředitele CARC
„Spolupráce s prestižním Julius Kühn-Institut i s Českou zemědělskou univerzitou v Praze je pro CARC významným milníkem. Spojujeme síly s předními evropskými institucemi v oblasti zemědělského výzkumu a vzdělávání. Věřím, že společně přispějeme k hledání inovativních řešení, která posílí udržitelnost zemědělství, kvalitu potravin i propojení vědy s praxí,“ uvedl Ing. Jiban Kumar, Ph.D., ředitel CARC.
Uzavření obou memorand potvrzuje rostoucí roli CARC jako klíčového aktéra v oblasti vědeckého výzkumu, inovací a vzdělávání v zemědělství a potravinářství – jak na domácí, tak na mezinárodní úrovni.
O Národním centru zemědělského a potravinářského výzkumu
Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i. (CARC) je přední výzkumná instituce zaměřená na udržitelný rozvoj zemědělství, potravinářství a ochranu přírodních zdrojů. Ve svých aktivitách pokrývá široké spektrum oblastí výzkumu – od rostlinné výroby, hospodaření na půdě, genetiky, šlechtění a ochrany rostlin, přes zemědělskou techniku až po bezpečnost a vývoj potravin. Je největší výzkumnou organizací v resortu Ministerstva zemědělství a nejvýznamnější vědeckou institucí v oblasti aplikovaného výzkumu v České republice.
Více na www.carc.cz
Kontakt pro média:
Kateřina Čapounová
Sekretariát ředitele
e-mail: katerina.capounova@nullcarc.cz
mobil: 602 522 335
