TZ: CARC posiluje mezinárodní i domácí spolupráci

Dne 18. září 2025 byla podepsána memoranda s prestižním německým institutem Julius Kühn-Institut a s Českou zemědělskou univerzitou v Praze.

Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i. (CARC) podniklo v tomto týdnu dva významné kroky, které zásadně rozšíří jeho vědecké i vzdělávací zázemí. Podepsalo memorandum o porozumění s Julius Kühn-Institut (JKI) – Federal Research Centre for Cultivated Plants v Německu a současně uzavřelo memorandum o spolupráci s Českou zemědělskou univerzitou v Praze (ČZU).

Za CARC podepsal oba dokumenty jeho ředitel Ing. Jiban Kumar, Ph.D., za JKI viceprezident prof. Dr. Henryk Flachowsky a za ČZU rektor prof. Ing. Petr Sklenička, CSc. Uzavřená memoranda jsou krokem k dlouhodobé strategické spolupráci v oblastech mezinárodního výzkumu a inovací.


Prestižní partnerství s Julius Kühn-Institut (JKI)

JKI se sídlem v Quedlinburgu je přední německá výzkumná instituce s velkými zkušenostmi a úspěchy při zavádění výsledků aplikovaného zemědělského výzkumu do praxe. Disponuje špičkovými laboratořemi, rozsáhlými experimentálními plochami a podílí se na celé řadě mezinárodních projektů. Spolupráce s CARC zahrnuje široké spektrum priorit s akcentem právě na uplatňování výsledků výzkumu v praxi. K těm dalším patří například:

  • šlechtění plodin odolných vůči klimatickým změnám,
  • využití genetických zdrojů a inovativních metod pro zdravé potraviny, krmiva a suroviny,
  • rozvoj integrovaných zemědělských systémů snižujících spotřebu pesticidů,
  • ochranu opylovačů a necílových organismů,
  • precizní zemědělství, digitalizaci a automatizaci procesů,
  • naplňování cílů Evropské zelené dohody.

Strategická spolupráce s Českou zemědělskou univerzitou

Dohoda s ČZU vytváří rámec pro dlouhodobé partnerství v oblasti vzdělávání, vědy a inovací. Obě instituce chtějí klást důraz na zapojování špičkových vědců z CARC do přípravy studentů ČZÚ, a pak na využití širokého výzkumného zázemí CARC pro praxe studentů včetně doktorantů univerzity. Ve spolupráci se zaměří na:

  • rozvoje vědy v oblasti zemědělství a potravinářství,
  • organizaci odborných seminářů a konferencí,
  • společné vědecko-výzkumné projekty,
  • vývoj a akreditaci nových studijních programů,
  • sdílení laboratorních kapacit a přístrojového vybavení,
  • stáže pro studenty a realizace postgraduálních výzkumů

Vyjádření ředitele CARC

Spolupráce s prestižním Julius Kühn-Institut i s Českou zemědělskou univerzitou v Praze je pro CARC významným milníkem. Spojujeme síly s předními evropskými institucemi v oblasti zemědělského výzkumu a vzdělávání. Věřím, že společně přispějeme k hledání inovativních řešení, která posílí udržitelnost zemědělství, kvalitu potravin i propojení vědy s praxí,“ uvedl Ing. Jiban Kumar, Ph.D., ředitel CARC.

Uzavření obou memorand potvrzuje rostoucí roli CARC jako klíčového aktéra v oblasti vědeckého výzkumu, inovací a vzdělávání v zemědělství a potravinářství – jak na domácí, tak na mezinárodní úrovni.


O Národním centru zemědělského a potravinářského výzkumu
Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i. (CARC) je přední výzkumná instituce zaměřená na udržitelný rozvoj zemědělství, potravinářství a ochranu přírodních zdrojů. Ve svých aktivitách pokrývá široké spektrum oblastí výzkumu – od rostlinné výroby, hospodaření na půdě, genetiky, šlechtění a ochrany rostlin, přes zemědělskou techniku až po bezpečnost a vývoj potravin. Je největší výzkumnou organizací v resortu Ministerstva zemědělství a nejvýznamnější vědeckou institucí v oblasti aplikovaného výzkumu v České republice.

Více na www.carc.cz

 

Kontakt pro média:
Kateřina Čapounová
Sekretariát ředitele
e-mail: katerina.capounova@nullcarc.cz
mobil: 602 522 335

Kategorie aktuality, média, spolupráce.
Počet zobrazení: 255