TZ: Vědci z CARC testují zajímavé bezlepkové dezerty a dorty

Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i. (CARC) dostalo velmi netradiční, a přitom inspirativní zakázku. Jeho Zkušební laboratoř prováděla testování bezlepkových dortů a dezertů, které vyrábí cukrářka Hanka Martinková z Poděbrad. Ta se na vědce obrátila s žádostí o stanovení obsahu lepku a senzorické hodnocení u svých produktů přihlášených do soutěže KLASA.

Výsledky stanovení lepku potvrdily, že dezerty jsou skutečně bezlepkové. Neobsahují přidané cukry (monosacharidy a disacharidy), pouze přirozeně se vyskytující cukry (např. z ovoce). Na oslazení dezertů byly přidány alkoholické cukry, erythritol či maltitol, které byly použity na dochucení krémů, náplní a těsta. Díky použití alkoholických cukrů mají dezerty nižší obsah energie, nižší glykemický index a nepůsobí kariogenně v ústní dutině. Kromě toho zaujmou i svou chutí, jemností a estetickým vzhledem.

Je to vlastně taková jednoduchá, životem prověřená rovnice. Jakmile jídlo dobře vypadá, lépe se člověku jí. Ne nadarmo se proto říká, že jídlo může být i pastvou pro oči. Při tvorbě svých produktů se toho vždy držím. Protože jídlo, a především to sladké, dokáže člověka potěšit a naladit už svým vzhledem,“ říká Hanka Martinková ze společnosti „Low carb v srdci“, která sídlí v Poděbradech.

Paní Martínková pracuje v souladu se svým mottem „Poctivě a s láskou“. Používá krémy ze 40% smetany, mouky ze skořápkových plodů bohaté na bílkoviny, vlákninu a omega-3 mastné kyseliny. Dezerty jsou připravené bez klasických mouk a jsou nepřeslazené, což jim dodává lehkost.  „Senzorické hodnocení dodaných vzorků dopadlo tak, že můžeme dezerty s klidným svědomím doporučit ke konzumaci nejen celiakům, ale všem zájemcům,“ uvedla Dana Gabrovská, vedoucí Zkušební laboratoře CARC, která  nabízí výrobcům stanovení potravinových alergenů ELISA metodami včetně svozu vzorků.

Spolupráce s CARC by neměla skončit u prvních testů. „Věříme, že se spolupráce s paní Hankou a její firmou „Low carb v srdci” rozvine do širšího rámce a přijdeme společně na další zajímavé bezlepkové suroviny, které si do dezertů, dortů i vánočního pečiva najdou cestu,“ doplnila Dana Gabrovská.

Výzkum a inovace tak spojují svět vědy a tradiční cukrařiny, a to s jediným cílem – nabídnout spotřebitelům chutné, zdravější a bezpečné alternativy sladkostí.

Kontakty pro média:
Ing. Dana Gabrovská, Ph.D.
Odbor potravinářství CARC
tel.: 737 287 004
dana.gabrovska@nullcarc.cz

Ing. Jana Rysová
Odbor potravinářství CARC
tel.: 296 792 368
jana.rysova@nullcarc.cz

Hanka Martinková
Low carb v srdci
tel.: 603 533 999
hmartinkova92@nullgmail.com

Kategorie aktuality, média, potraviny.
Počet zobrazení: 243