Potraviny
TZ: Vědci z CARC vyvinuli doplněk stravy nové generace: Lipozomální technologie mění pravidla hry
Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i. (CARC) představuje výsledky přelomového výzkumu v oblasti doplňků stravy. Nově vyvinutý produkt využívá moderní lipozomální technologii, která umožňuje několikanásobně vyšší vstřebatelnost účinných látek
TZ: Jedlé klíčky pod ochranou mléčných bakterií: Revoluční metoda prodlužuje trvanlivost a šetří vodu
Křehké, chutné, plné vitamínů a antioxidantů – klíčky si v posledních letech našly pevné místo ve zdravé kuchyni. Nový český výzkum nyní přináší převratnou inovaci v jejich pěstování. Vědecký tým z Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i. (CARC)
TZ: CARC na 20. Fóru celiaků – „Gluten-Free Prague Expo“ 2025
Pracovníci Odboru potravinářství CARC se zúčastnili jubilejního 20. Fóra celiaků, které se uskutečnilo v sobotu 17. 5. 2025 v areálu PVA EXPO v Praze-Letňanech. Akci pořádala Společnost pro bezlepkovou dietu, z.s.
TZ: Když věda pomáhá neplýtvat: Výzkum pomohl stanovit pravidla pro bezpečné zchlazování jídel pro darované pokrmy
Každý den končí v odpadu jídelen a kuchyní veřejného stravování tuny nevyužitého jídla.
TZ: Metoda pro dosažení zdravotní nezávadnosti mateřského mléka: Vysoký tlak místo tepelné pasterace
Tým českých vědců úspěšně otestoval novou metodu ošetření mateřského mléka v bankách, která zajišťuje jeho bezpečnost bez nutnosti tepelného ohřevu. Díky použití vysokého tlaku lze účinně odstranit nebezpečné bakterie, aniž by došlo ke ztrátě cenných bioaktivních látek, které jsou pro novorozence klíčové. Technologie by mohla znamenat zásadní posun v péči o předčasně narozené děti a […]
Představení činnosti CARC v oblasti potravinářství na výstavě „Czech Food Expo“, Č. Budějovice, 15. – 18. 5. 2025
Národního potravinářského veletrhu se účastní pracovníci z Odboru potravinářství CARC, náš stánek najdete v rámci společné expozice MZe v hale T1. Představena bude činnost CARC se zaměřením na potravinářství.
Potraviny bez lepku na „Gluten-Free Prague Expo“, 17. 5. 2025
V sobotu 17. května se koná v areálu výstaviště v Praze-Letňanech „Gluten-Free Prague Expo“. Je to akce organizovaná Společností pro bezlepkovou dietu, která ji už tradičně pořádá pro své členy i širokou veřejnost.
O potravinách v pořadu ČT Polopatě
V neděli 4. května 2025 byl odvysílán nejnovější díl pořadu Polopatě, do kterého přispěly Ing. Dana Gabrovská, Ph.D. na téma reformulace potravin (čas 21:04) a Ing. Eliška Kováříková, Ph.D. na téma zpracování planých rostlin (čas 01:27) a přípravy bylinkových sirupů se sníženým obsahem cukru (čas 42:06). Díl je ke zhlédnutí na stránkách iVysílání ČT. […]
TZ: Nová metoda dokáže po léta zachovat cenné látky léčivých bylin
Světově unikátní způsob dlouhodobého uchování léčivých bylin vyvinuli čeští odborníci z Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i. (CARC). Zpracování do tzv. bylinných homogenátů zajistí, že cenné látky obsažené v rostlinách neztratí ani po několika letech skladování v chladu na kvalitě. Nová technologie se již uplatnila v prvních volně prodejných potravinách.
Domácí klíčení a jedlé klíčky
Ve středu 5. 2. 2025 byla Ing. Eliška Kováříková, Ph.D. z Odboru potravinářství hostem v poradně v rámci pořadu Dva na dvojce, Český rozhlas dva. Tématem bylo domácí klíčení a jedlé klíčky. Záznam si můžete poslechnout na odkazu zde, v bloku od 10. hod. (začátek 10:08). Na stránkách Českého rozhlasu je k dispozici i díl […]