Potraviny
TZ: Čeští vědci vyvinuli metodu, která dokáže z máku vyčíst víc než kdy dřív. A za pár minut!
Výzkum publikovaný v prestižním časopise Food Chemistry posouvá analýzu máku na novou úroveň. Český výzkum opět ukázal, že ve světě potravinářské a zemědělské vědy má co nabídnout.
TZ: Matolina – odpad, který se mění v surovinu budoucnosti
Zbytky z vinařské výroby, tzv. matolina, mohou najít široké uplatnění v potravinářství, kosmetice i průmyslu. Výzkumníci Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i. (CARC) představují inovativní způsoby, jak tuto surovinu proměnit ve zdroj produktů s vysokou přidanou hodnotou.
Workshopy – kvašené nápoje, fermentovaná zelenina, NZM Praha, 11. a 26. 11. 2025
Ve spolupráci s Národním zemědělským muzeem v Praze jsou pod vedením Ing. Elišky Kováříkové, Ph.D. z Odboru potravinářství CARC pořádány workshopy na téma fermentace. První setkání na téma fermentovaná zelenina již proběhlo 21. 10. a kapacita byla zcela naplněna. Čeká nás ještě 11. 11. setkání na téma kvašené nápoje a 26. 11. opět fermentovaná zelenina.
CARC na Dni zdraví: Význam vlákniny ve stravě
Pracovníci Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i., Odboru potravinářství se zúčastnili akce DEN ZDRAVÍ, který již po dvacáté deváté pořádala společnost STOB – Stop obezitě. Akce se uskutečnila v sobotu 18. 10. 2025 v Konferenčním centru City na Pankráci, v Praze 4.
Workshop „NANOtechnologie a biopolymery“, Liberec, 5. 11. 2025
Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, v.v.i. a NANOPROGRESS, z.s. si Vás dovolují pozvat na workshop, na kterém Vám představí proces výroby nanovláken pomocí unikátní technologie střídavého (AC) zvlákňování, poví Vám o důležitosti využívání biopolymerů a také o vývoji nového potravinového obalu, který vzniká právě s využitím AC zvlákňovací technologie a biopolymerů.
Jak nám škodí vysoce průmyslově zpracované potraviny?
Vysoce průmyslově zpracované potraviny jsou fenoménem moderní doby. Slibují rychlost a pohodlí, zároveň však obsahují umělé přísady a často nadbytek cukru, soli a tuku. Jak ovlivňují naše zdraví? Odpovídá Eliška Kováříková z Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu…
Seminář ve vinařství Ludwig: Zajímavý potenciál využívání matoliny pro pekárenské účely
Dne 17. září 2025 se ve Vinařství Ludwig v Němčičkách uskutečnil seminář věnovaný možnostem zpracování matoliny a jejímu využití pro výrobu pečiva s přidanou hodnotou.
TZ: Vědci z CARC testují zajímavé bezlepkové dezerty a dorty
Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i. (CARC) dostalo velmi netradiční, a přitom inspirativní zakázku. Jeho Zkušební laboratoř prováděla testování bezlepkových dortů a dezertů, které vyrábí cukrářka Hanka Martinková z Poděbrad.
TZ: Vědci z CARC vyvinuli doplněk stravy nové generace: Lipozomální technologie mění pravidla hry
Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i. (CARC) představuje výsledky přelomového výzkumu v oblasti doplňků stravy. Nově vyvinutý produkt využívá moderní lipozomální technologii, která umožňuje několikanásobně vyšší vstřebatelnost účinných látek
TZ: Jedlé klíčky pod ochranou mléčných bakterií: Revoluční metoda prodlužuje trvanlivost a šetří vodu
Křehké, chutné, plné vitamínů a antioxidantů – klíčky si v posledních letech našly pevné místo ve zdravé kuchyni. Nový český výzkum nyní přináší převratnou inovaci v jejich pěstování. Vědecký tým z Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i. (CARC)