TZ: Moderní technologie od českých vědců pomáhají zemědělcům zvládnout výzvy 21. století
Plastické stelivo, agrovoltaika, dojicí a plecí roboti, strojové vidění i AI umožňující omezit pesticidy. Výsledky výzkumu a vývoje moderních zemědělských a přidružených technologií se výzkumníkům z Odboru zemědělské techniky, který je součástí CARC (Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i.), daří úspěšně převádět do praxe. Nezastupitelnou roli hrají také v expertizách reálného stavu […]
O čiroku v Českém rozhlase
Čeští vědci by chtěli podpořit pěstování čiroku v tuzemských podmínkách, tato obilnina má podle nich totiž řadu výhod. Rozhovor se šlechtitelem Ing. Jiřím Hermuthem z Genové banky naleznete zde (čas 13:55). Pořad Věda plus (13. 1. 2025) moderuje Renata Kropáčková.
TZ: Čirok – obilnina budoucnosti
Čirok je obilninou budoucnosti s pozoruhodnými schopnostmi. Dokáže uživit, z půdy vyhnat škůdce či působit proti rakovině. Říká se mu velbloud rostlinné říše, protože je suchovzdorný, což je při současných klimatických změnách u plodin nedocenitelnou vlastností. Čirok v naší zemi zatím málo známe, ale je pátou nejpěstovanější obilninou světa. Je velice nápomocný v zemědělství. Uvolňuje do […]
TZ: Vzniká Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu
Pomáhat vědeckým výzkumem českému zemědělství a potravinářství v posílení konkurenceschopnosti a zvládnutí budoucích výzev vyvolaných změnami životního prostředí a technickým vývojem. To bude hlavním úkolem CARC – Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i. (CARC – angl. Czech Agrifood Research Center), jehož zřizovatelem je Ministerstvo zemědělství. Sdruží se v něm odborníci ze tří výzkumných ústavů […]
TZ: Ploštice – noví a těžko regulovatelní škůdci zemědělských plodin
Změna klimatu přivádí na naše pole a do sadů nové škůdce. Někteří tradiční ustupují a nahrazují je druhy, které dříve v zemědělství neškodily nebo se u nás ani nevyskytovaly. Patří mezi ně ploštice. Existují jich stovky druhů. Na plodinách u nás sice škodí jen pár z nich, zato jsou velice odolné, jejich populace jsou početné […]
TZ: V Ruzyni se opět diskutovalo o pěstování česneku
Výzkumný ústav rostlinné výroby v.v.i. uspořádal dne 27. listopadu 2024 seminář „Pěstování česneku: Výzkum a praxe“. Akce se konala v aule ústavu, pod záštitou ministra zemědělství Marka Výborného.
Plodina budoucnosti představena v Ivanovicích
Na pokusné stanici VÚRV, v.v.i. v Ivanovicích na Hané se 17. září 2024 konala odborná akce zaměřená na pěstování a využití čiroku. Organizátorem byla společnost SEED SERVICE, s. r. o., ve spolupráci s Výzkumným ústavem rostlinné výroby, v.v.i. Zároveň byla za přítomnosti celé řady významných kmotrů pokřtěna nová odrůda čiroku Rufuss, vyšlechtěná Ing. Jiřím Hermuthem.
TZ: Čeští výzkumníci navrhli, jak co nejlépe pěstovat perspektivní oves
Oves je plodinou s velkým potenciálem. Kromě jeho klasického využití v potravinářství a jako krmiva se o něj čím dál více zajímají také farmaceutické či kosmetické firmy. Odborníci z Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v.v.i., (VÚRV) se proto zaměřili na metody jeho pěstování, účinné ochrany a zvýšení výnosů.
TZ: Současnost a budoucnost GMO a NGT v EU a v globálním měřítku
Dne 18. listopadu 2024 byl uspořádán kombinovaný seminář s názvem „Současnost a budoucnost GMO a NGT v EU a v globálním měřítku“. Seminář byl pořádán Výzkumným ústavem rostlinné výroby, v.v.i. Praha a Českou technologickou platformou rostlinných biotechnologií. Nejvíce zájmu vyvolala prezentace týkající se problematiky návrhu evropské legislativy pro nové genomické techniky
TZ: Unikátní směsi trav a kvetoucích bylin pro města odolávají i extrémním podmínkám
Stálezelené kolejové a dálniční pásy i násypky, kvetoucí byliny v suchých městských zákoutích. Nové unikátní směsi odolných rostlin, prosperujících i v extrémních podmínkách městského provozu a husté zástavby, vyvinuli odborníci z Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v.v.i., ve spolupráci s firmami OSEVA PRO Výzkum a vývoj s.r.o. Zubří, Zemědělský výzkum s.r.o. Troubsko a Seed Service s.r.o. Vysoké Mýto. […]