TZ: Revoluce v zavlažování: Nová technologie oceněná Zlatým klasem už slouží na polích
Úspora času, vody i nákladů pro producenty zeleniny. Nová česká zavlažovací technologie už boduje na trhu. Inovativní zařízení pro manipulaci se závlahovou hadicí významně usnadňuje její usazení do půdy i vyjímání.
TZ: Minoritní plodiny nestojí stranou
V pondělí 2. června pracovníci dvou výzkumných týmů Odboru genetiky a šlechtění rostlin CARC uspořádali workshop Minoritní plodiny jako zdroj genetické rozmanitosti a vysoké nutriční kvality v podmínkách měnícího se klimatu. Obecným úvodem uvítala účastníky Ing. Jana Chrpová, CSc., když objasnila cíle projektu Zemědělství v rovnováze, v jehož rámci se akce uskutečnila.
TZ: Ozeleněné kolejové řádky: Český výzkum přináší nový recept na zdravější zemědělskou krajinu
V českých polích se možná už brzy objeví kvetoucí pásy uprostřed lánů plodin. Nejde o chybu v setí, ale o promyšlený koncept, který má za cíl podpořit biodiverzitu, zlepšit půdu a omezit závislost na pesticidech. Nový výzkumný projekt vedený doc. RNDr. Pavlem Saskou, Ph.D.
TZ: Karlštejnští vinaři pokračují v obnově císařských vinic: Na Vrších zasadili odrůdu Kerner
Dva tisíce hlav vinné révy německé odrůdy Kerner již zapouští své kořeny na 4. terase historické viniční tratě Vrše v Karlštejně.
TZ: CARC na 20. Fóru celiaků – „Gluten-Free Prague Expo“ 2025
Pracovníci Odboru potravinářství CARC se zúčastnili jubilejního 20. Fóra celiaků, které se uskutečnilo v sobotu 17. 5. 2025 v areálu PVA EXPO v Praze-Letňanech. Akci pořádala Společnost pro bezlepkovou dietu, z.s.
TZ: Když věda pomáhá neplýtvat: Výzkum pomohl stanovit pravidla pro bezpečné zchlazování jídel pro darované pokrmy
Každý den končí v odpadu jídelen a kuchyní veřejného stravování tuny nevyužitého jídla.
TZ: Metoda pro dosažení zdravotní nezávadnosti mateřského mléka: Vysoký tlak místo tepelné pasterace
Tým českých vědců úspěšně otestoval novou metodu ošetření mateřského mléka v bankách, která zajišťuje jeho bezpečnost bez nutnosti tepelného ohřevu. Díky použití vysokého tlaku lze účinně odstranit nebezpečné bakterie, aniž by došlo ke ztrátě cenných bioaktivních látek, které jsou pro novorozence klíčové. Technologie by mohla znamenat zásadní posun v péči o předčasně narozené děti a […]
TZ: Invazní sršeň nemá přirozeného nepřítele. Pomoci musí člověk.
Sršni asijští se stali nechtěnou součástí evropské krajiny a snižují počty užitečných opylovačů. Tento invazní druh pochází z jihovýchodní Asie, ale od prvního výskytu ve Francii v roce 2004 se přes veškerou snahu o vymýcení postupně šíří dál. Zatím mu v tom podle odborníků nebrání ani žádný přirozený nepřítel. V polovině dubna začínají ze zimovišť vylétat […]
TZ: Školáci získávají ve výzkumném ústavu vztah k přírodě
Již téměř rok se rozvíjí intenzivní spolupráce mezi CARC (Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, v.v.i.) a Základní školou Dědina v Praze 6. Ta ale začala již před čtyřmi lety, kdy sem učitelé s dětmi začali přicházet na pravidelné dny otevřených dveří. Od loňského roku mají už v areálu výzkumného ústavu k dispozici pozemek a na něm se […]
O potravinách v pořadu ČT Polopatě
V neděli 4. května 2025 byl odvysílán nejnovější díl pořadu Polopatě, do kterého přispěly Ing. Dana Gabrovská, Ph.D. na téma reformulace potravin (čas 21:04) a Ing. Eliška Kováříková, Ph.D. na téma zpracování planých rostlin (čas 01:27) a přípravy bylinkových sirupů se sníženým obsahem cukru (čas 42:06). Díl je ke zhlédnutí na stránkách iVysílání ČT. […]