TZ: CARC na 20. Fóru celiaků – „Gluten-Free Prague Expo“ 2025
Pracovníci Odboru potravinářství CARC se zúčastnili jubilejního 20. Fóra celiaků, které se uskutečnilo v sobotu 17. 5. 2025 v areálu PVA EXPO v Praze-Letňanech. Akci pořádala Společnost pro bezlepkovou dietu, z.s.
TZ: Když věda pomáhá neplýtvat: Výzkum pomohl stanovit pravidla pro bezpečné zchlazování jídel pro darované pokrmy
Každý den končí v odpadu jídelen a kuchyní veřejného stravování tuny nevyužitého jídla.
TZ: Metoda pro dosažení zdravotní nezávadnosti mateřského mléka: Vysoký tlak místo tepelné pasterace
Tým českých vědců úspěšně otestoval novou metodu ošetření mateřského mléka v bankách, která zajišťuje jeho bezpečnost bez nutnosti tepelného ohřevu. Díky použití vysokého tlaku lze účinně odstranit nebezpečné bakterie, aniž by došlo ke ztrátě cenných bioaktivních látek, které jsou pro novorozence klíčové. Technologie by mohla znamenat zásadní posun v péči o předčasně narozené děti a […]
TZ: Invazní sršeň nemá přirozeného nepřítele. Pomoci musí člověk.
Sršni asijští se stali nechtěnou součástí evropské krajiny a snižují počty užitečných opylovačů. Tento invazní druh pochází z jihovýchodní Asie, ale od prvního výskytu ve Francii v roce 2004 se přes veškerou snahu o vymýcení postupně šíří dál. Zatím mu v tom podle odborníků nebrání ani žádný přirozený nepřítel. V polovině dubna začínají ze zimovišť vylétat […]
TZ: Školáci získávají ve výzkumném ústavu vztah k přírodě
Již téměř rok se rozvíjí intenzivní spolupráce mezi CARC (Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, v.v.i.) a Základní školou Dědina v Praze 6. Ta ale začala již před čtyřmi lety, kdy sem učitelé s dětmi začali přicházet na pravidelné dny otevřených dveří. Od loňského roku mají už v areálu výzkumného ústavu k dispozici pozemek a na něm se […]
O potravinách v pořadu ČT Polopatě
V neděli 4. května 2025 byl odvysílán nejnovější díl pořadu Polopatě, do kterého přispěly Ing. Dana Gabrovská, Ph.D. na téma reformulace potravin (čas 21:04) a Ing. Eliška Kováříková, Ph.D. na téma zpracování planých rostlin (čas 01:27) a přípravy bylinkových sirupů se sníženým obsahem cukru (čas 42:06). Díl je ke zhlédnutí na stránkách iVysílání ČT. […]
TZ: Výzkum z českých laboratoří dobývá svět: Patří mezi nejlepší na světě
Docent Ing. Roman Pavela, Ph.D. z Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu, v.v.i. (CARC) obdržel prestižní ocenění od kalifornské společností ScholarGPS, která ho již vloni zařadila do mezinárodního seznamu vysoce hodnocených vědců.
Reportáž o kryobance zemědělských plodin
Reportáž o kryobance odvysílanou 29. března 2025 v pořadu „Magazín Experiment“ (Český rozhlas, Radiožurnál) si můžete poslechnout zde (v čase od 13:40). Další zajímavé informace o této kryobance provozované v rámci výzkumného týmu CARC Fyziologie a kryobiologie rostlin najdete např. v článku z února 2025 (Agrární obzor).
TZ: Věda a pivovarnictví ruku v ruce: Nová éra bezlepkových piv z čiroku
Unikátní bezlepková piva, na jejichž vzniku se podíleli akademici, posílá na trh Pivovar Clock. Oblíbený zlatavý mok začali vařit z originální české odrůdy obilniny čirok s názvem Rufuss, kterou vyšlechtili vědci z Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu, v.v.i. (CARC). Přináší nejen zajímavý chuťový zážitek pro milovníky piva, ale také nové možnosti pro lidi s celiakií.
TZ: Nová metoda dokáže po léta zachovat cenné látky léčivých bylin
Světově unikátní způsob dlouhodobého uchování léčivých bylin vyvinuli čeští odborníci z Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i. (CARC). Zpracování do tzv. bylinných homogenátů zajistí, že cenné látky obsažené v rostlinách neztratí ani po několika letech skladování v chladu na kvalitě. Nová technologie se již uplatnila v prvních volně prodejných potravinách.