Potraviny

TZ: Metoda pro dosažení zdravotní nezávadnosti mateřského mléka: Vysoký tlak místo tepelné pasterace

Tým českých vědců úspěšně otestoval novou metodu ošetření mateřského mléka v bankách, která zajišťuje jeho bezpečnost bez nutnosti tepelného ohřevu. Díky použití vysokého tlaku lze účinně odstranit nebezpečné bakterie, aniž by došlo ke ztrátě cenných bioaktivních látek, které jsou pro novorozence klíčové. Technologie by mohla znamenat zásadní posun v péči o předčasně narozené děti a […]

>

O potravinách v pořadu ČT Polopatě

V neděli 4. května 2025 byl odvysílán nejnovější díl pořadu Polopatě, do kterého přispěly Ing. Dana Gabrovská, Ph.D. na téma reformulace potravin (čas 21:04) a Ing. Eliška Kováříková, Ph.D. na téma zpracování planých rostlin (čas 01:27) a přípravy bylinkových sirupů se sníženým obsahem cukru (čas 42:06). Díl je ke zhlédnutí na stránkách iVysílání ČT.      […]

>

TZ: Nová metoda dokáže po léta zachovat cenné látky léčivých bylin

Světově unikátní způsob dlouhodobého uchování léčivých bylin vyvinuli čeští odborníci z Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i. (CARC). Zpracování do tzv. bylinných homogenátů zajistí, že cenné látky obsažené v rostlinách neztratí ani po několika letech skladování v chladu na kvalitě. Nová technologie se již uplatnila v prvních volně prodejných potravinách. 

>

Domácí klíčení a jedlé klíčky

Ve středu 5. 2. 2025 byla Ing. Eliška Kováříková, Ph.D. z Odboru potravinářství hostem v poradně v rámci pořadu Dva na dvojce, Český rozhlas dva. Tématem bylo domácí klíčení a jedlé klíčky. Záznam si můžete poslechnout na odkazu zde, v bloku od 10. hod. (začátek 10:08). Na stránkách Českého rozhlasu je k dispozici i díl […]

>